Blog

Cyber Security Interview Question Answers.

hack facebook Interview Questions

Cyber Security Interview Question Answers.

Best Ethical Hacking Interview Question With Answers

1) What is the difference between IP address and Mac address?

Answer:-

IP address: To every device, an IP address is assigned, so that the device can be located on the network. In other words, IP address is like your postal address, where anyone who knows your postal address can send you a letter.

MAC (Machine Access Control) address: A MAC address is a unique serial number assigned to every network interface on every device. Mac address is like your physical mailbox, only your postal carrier (network router) can identify it and you can change it by getting a new mailbox (network card) at any time and slapping your name (IP address) on it.

2) List out some of the common tools used by Ethical hackers?

Answer:-

  • Meta Sploit
  • Wire Shark
  • NMAP
  • John The Ripper
  • Maltego

3) What is footprinting in ethical hacking? What is the techniques used for footprinting?

Answer:-

Footprinting refers to accumulating and uncovering as much information about the target network before gaining access to any network. The approach adopted by hackers before hacking

  • Open Source Footprinting: It will look for the contact information of administrators that will be used in guessing the password in Social engineering
  • Network Enumeration: The hacker tries to identify the domain names and the network blocks of the target network
  • Scanning: Once the network is known, the second step is to spy the active IP addresses on the network. For identifying active IP addresses (ICMP) Internet Control Message Protocol is an active IP address
  • Stack Fingerprinting: Once the hosts and port have been mapped by scanning the network, the final footprinting step can be performed. This is called Stack fingerprinting..3

4) What are the types of computer-based social engineering attacks? Explain what is Phishing?

Answer:-

Computer based social engineering attacks are

  • Phishing
  • Baiting
  • On-line scams

Phishing technique involves sending false e-mails, chats, or websites to impersonate the real system with aim of stealing information from the original website.

 5) what is Network Sniffing?

Answer:-

A network sniffer monitors data flowing over computer network links. By allowing you to capture and view the packet level data on your network, sniffer tool can help you to locate network problems. Sniffers can be used for both stealing information off a network and also for legitimate network management.ethical hacking

6) Explain what is ARP Spoofing or ARP poisoning?

Answer:-

ARP (Address Resolution Protocol) is a form of attack in which an attacker changes MAC ( Media Access Control) address and attacks an internet LAN by changing the target computer’s ARP cache with a forged ARP request and reply packets.

7) How you can avoid or prevent ARP poisoning?

Answer:-

ARP poisoning can be prevented by following methods

  • Packet Filtering : Packet filters are capable for filtering out and blocking packets with conflicting source address information
  • Avoid trust relationship : Organization should develop protocol that rely on trust relationship as little as possible
  • Use ARP spoofing detection software : There are programs that inspects and certifies data before it is transmitted and blocks data that is spoofed
  • Use cryptographic network protocols : By using secure communications protocols like TLS, SSH, HTTP secure prevents ARP spoofing attack by encrypting data prior to transmission and authenticating data when it is received

8) Explain what is Burp Suite, what are tools it consist of?

Answer:-

Burp suite is an integrated platform used for attacking web applications. It consists of all the Burp tools required for attacking an application. Burp Suite tool has same approach for attacking web applications like framework for handling HTTP request, upstream proxies, alerting, logging and so on.

The tools that Burp Suite has

  • Proxy
  • Spider
  • Scanner
  • Intruder
  • Repeater
  • Decoder
  • Comparer
  • Sequencer

9) Explain what is Pharming and Defacement?

Answer:-

  • Pharming: In this technique the attacker compromises the DNS ( Domain Name System) servers or on the user computer so that traffic is directed to a malicious site
  • Defacement: In this technique the attacker replaces the organization website with a different page. It contains the hackers name, images and may even include messages and background music
Also Check Out This Post : CLICK HERE 

10) Explain how you can stop your website getting hacked?

Answer:-

By adapting following method you can stop your website from getting hacked

  • Sanitizing and Validating users parameters: By Sanitizing and Validating user parameters before submitting them to the database can reduce the chances of being attacked by SQL injection
  • Using Firewall: Firewall can be used to drop traffic from suspicious IP address if attack is a simple DOS
  • Encrypting the Cookies: Cookie or Session poisoning can be prevented by encrypting the content of the cookies, associating cookies with the client IP address and timing out the cookies after some time
  • Validating and Verifying user input : This approach is ready to prevent form tempering by verifying and validating the user input before processing it
  • Validating and Sanitizing headers : This techniques is useful against cross site scripting or XSS, this technique includes validating and sanitizing headers, parameters passed via the URL, form parameters and hidden values to reduce XSS attacks

11) Explain what is Keylogger Trojan?

Answer:-

Keylogger Trojan is malicious software that can monitor your keystroke, logging them to a file and sending them off to remote attackers. When the desired behaviour is observed, it will record the keystroke and captures your login username and password.

12) Explain what is NTP?

Answer:-

To synchronize clocks of networked computers, NTP (Network Time Protocol) is used. For its primary means of communication UDP port 123 is used. Over the public internet, NTP can maintain time to within 10 milliseconds

13) Explain what are the types of hacking stages?

Answer:-

The types of hacking stages are

  • Gaining AccessEscalating
  • PrivilegesExecuting
  • ApplicationsHiding
  • FilesCovering Tracks

14) Explain what is CSRF (Cross Site Request Forgery)? How you can prevent this?

Answer:-

CSRF or Cross site request forgery is an attack from a malicious website that will send a request to a web application that a user is already authenticated against from a different website. To prevent CSRF you can append unpredictable challenge token to each request and associate them with user’s session. It will ensure the developer that the request received is from a valid source.

Q15. Can you protect yourself from being hacked? How?

Answer:-

Yes, a personal computer system or network can be protected from getting hacked by –

  • Updating the operating systems for security updates
  • Formatting any device intended to sell
  • Securing the Wi-Fi with a password
  • Using memorable and tough security answers
  • Emailing via a trusted source
  • Not storing any sensitive information on cloud

16) Hypothetically, you are supposed to hack a system, how would you do it?

Answer:-

The process of hacking any computer network or system includes –

  • Reconnaissance – The first step taken by a hacker is identifying the target and fetching information as much information they could.
  • Scanning – The next step is examining the victim by exploiting the information gathered during reconnaissance, using automated tools like port scanners, mappers, or vulnerability scanners.
  • Gaining access: This initiates the process of hacking, where the collected information helps to gain access to the computer network or system.
  • Maintaining access: The hacker now would like to access repetitively, and thus need to secure it through backdoors, rootkits, and Trojans.
  • Covering tracks: To avoid detection and any legal action, hackers erase the tracks that may lead to investigators tracing them.

17) What is coWPAtty?

Answer:-

coWPAtty is a C-based tool to run an offline dictionary attack against Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2) and audit pre-shared WPA keys using Pre-Shared Key (PSK)-based authentication. coWPAtty is capable of implementing an accelerated attack if a precomputed Pegasus Mail Keyboard (PMK file) is available for the Service Set Identifier (SSID).

Q18. Name different types of password cracking techniques.

Answer:-

The most popular types of password cracking techniques are –

  • Dictionary attacks
  • Brute forcing attacks
  • Hybrid attacks
  • Syllable attacks
  • Rule-based attacks
  • Rainbow table attacks
  • Phishing
  • Social engineering
  • Shoulder surfing
  • Spidering
  • Guessing

19. Name the different types of social engineering attacks.

Answer:-

The different types of social engineering attacks are:

  • Phishing
  • Vishing
  • Baiting
  • Tailgating
  • Spear phishing
  • Quid pro quo
  • Pretexting

20. What do you mean by a social engineering attack?

Answer:-

Social engineering is a fraudulent technique that exploits human error to gain access to sensitive information. Such attacks are intended at manipulating a user’s behavior. These attacks are either aimed at hacking the target user’s data or making them do a specific task to benefit the hacker.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

 

 

 

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping